sanatatea viitoarei mame

Femela este mai docila, mai usor de dresat, mai loiaiala, mai independenta.
Problema nasterii este adeseori descurajata pentru ca modificarile hormonale ce au loc in organismul femelei nu sunt intotdeauna benefice pentru sanatatea catelei.
- femelele executa comanda cu mare placer si pot fi usor formate si intruite
- masculii, de regula, au spiritul si fizicul foarte puternic si poate lua o decizie individuala, netinand cont de cea a proprietarului. Pentru a fi ascultat de cainele dumneavoastra trebuie sa aveti incredere in sine.

Achizitionarea unui mascul se potriveste unui proprietar care are o imagine de baza solida si este un domn respectabil, de preferat este ca acesta sa angajeze un dresor.
Pe parcursul unui an de zile exista 2 perioade de calduri la femele ce apar o data la 6 luni. Fiecare ciclu se termina cu o perioada de calduri sau chiar cu imperecherea de unde rezulta sarcina.  In mod ciudat, organele genitale extern isi maresc dimensiunile. Hormonii ce sunt secretati in acea perioada sunt simtiti de caini chiar de la raze de kilometri. Daca vreti sa evitati imperecherea, in aceasta perioada este necesar sa iesiti cu cainele dumneavoastra in lesa si sa nu il lasati sa plece singur nicaieri.

   IMPERECHEREA

Imperecherea se face la 9-14 zile de la inceputul perioadei de calduri la female. Imperecherii ar trebui supuse numai animalele sanatoasa, examinate anterior de un medic veterinar. Exista doua moduri de imperechere: liber si intervenit. Prima metoda este folosita atunci cand cateaua manifesta un anume interes fata de mascul iar masculul are deja ceva experienta. Cea de-a doua metoda are loc atunci cand animalele sunt asistate. In acest caz este recomand ca ambii caini sa poarte botnite pentru a nu se musca unii pe altii. Imperecherea se face cel mai bine dimineata, inainte de hranire.

   SARCINA

Dupa imperechere femelele necesita o atentie speciala, pentru ca dezvoltarea intrauterina a fatului este strans legata de starea organismului mamei. Dezechilibrul alimentar al mamei poate avea un impact negativ asupra sanatatii catelusului. Mama trebuie ferita de lipsa vitaminelor si nu trebuie sa o ferim de exercitiile fizice deoarece acestea ii fac chiar bine. Daca cei doi caini ce s-au imperecheat nu au fost deparazitati inainte de imperechere, atunci la 10-15 zile dupa actul sexual trebuiesc deparazitati. Administrarea acestor tipuri de medicamente dupa 30 de zile de sarcina nu este recomandata. O mare atentie trebuie daca miscarii mamei deoarece in timpul sarcinii ea ar trebui sa mearga cel putin doua ore in fiecare zi. Inca de la prima zi dupa imperechere si pana la ultima zi a alaptatului in alimentatia catelei trebuie adaugat calciul. Dupa 30 de zile sarcina cainele trebuie urmarit indeaproape si nu mai trebuie lasat sa faca miscari foarte bruste.

   INTREBARE: VA AVEA PUI?

Preocuparea pentru toti proprietarii de catele este daca aceasta va avea pui sau nu. In primele 4 saptamani de la imperechere nu se vede nici un semn clar de sarcina. Cateaua poate fi trista, poate manca sau poate bea exagerat de mult. In saptamana 5 dupa imperechere I se umfla sfarcurile si acestea devin de culoarea roz pal. In cea de-a sasea saptamana incepe sa I se umfle burta si cainele incepe sa isi caute locul pentru a naste. In ultimile saptamani ale sarcinii este nevoie sa o ducem mai des la medicul veterinar care sa ne controleze cateaua si sa ii ofere asistenta la nastere in cazul in care este nevoie.
Se poate intampla ca dupa 5-8 saptamani de la perioada de calduri sa creasca sfarcurile catelei si sa apara alte semne de sarcina. Aceste simptone sunt numite sarcina falsa. Uneori va veti gasi cateaua comportandu-se cu jucariile lor la fel ca cu niste pui.

Pentru a ne ajuta cateaua sa depaseasca aceasta etapa trebuie sa ii schimbam dieta:
- excluderea completa a produselor lactate
- lipsa produselor lactate ar trebui sa nu ii mai cauzeze umflarea sfarcurilor
- consultarea cu medic veterinar specialist este necesara. Veterinarul ii va adminstra cainelui dumneavoastra anumite medicate si se va recupera rapid.

   ALIMENTATIA IN TIMPUL SARCINII

In timpul sarcinii cateua nu se va schimba numai fizic, numai la nivelul structurii corpului ci si in interior vor aparea anumite modificari. Glandele endocrine vor incepe sa lucreze si mai intens. Masa sangelui va scadea deoarece este nevoie sa se hraneasca si fatul. Sistemul cardiovascular al catelei va lucre mult mai repede: va creste pulsul, va creste numarul respiratiilor pe minut. Cainii, la fel ca toate animalele au nevoie pe timpul sarcinii de protective. Proprietarul are datoria de a ii asigura conditii cat mai bune. Trebuie sa se tina cont de faptul ca in timpul sarcinii dar si in timpul alaptarii trebuie modificat regimul alimentar, programul plimbarilor, activitatile fizice. Cainii au nevoie de 75 de elemente chimice. Multe dintre acestea se afla in alimentele pentru caini si sunt formate din elemente organice si anorganice. Principalele componente ale produselor alimentare pentru caini sunt : protein, lipide, glucice, minerale, vitamine si apa care, supuse anumitor schimbari in organism sunt o adevarata sursa de energie.

   PROTEINELE : principala component a tuturor produselor alimentare pentru caini sunt proteinele care sunt, literalmente gasite in toate tesuturile oraganismelor vii si celor vegetative. Compozitia proteinelor :  oxygen, carbon, hydrogen, azot, sulf. Multe proteine contin azot, fosfor si fier. Proteinele joaca un rol foarte important in viata catelei dumneavoastra. Proteinele furnizeaza chiar energie termica si constituie baza formarii hormonilor, enzimelor si ajuta chiar si la recuperarea tesuturilor. Lipsa proteinelor in viata unui caine poate afecta sanatatea lui si ii va fi foarte greu sa isi revina din problemele de sanatate pe care le va avea. S-a constatat ca deficitul de proteine cauzeaza scaderea dimensiunii ovarelor si uterului ceea ce poate dauna in timpul sarcinii. Proteinele ajurta, de asemenea la dezvoltarea metabolismului. Proteinele le gasiti in : carne, lapte, branza, peste, tarate de grau, varza, cartofi, soia, porumb.

 


   GRASIMILE: sunt substante organice care fac parte din tesuturi de plante si de animale. Principalele componente ale grasimilor sunt compusii de glycerol, acizii grasi, hidratii de carbon si hidrogenul. Vitaminele A, O, E, K le intalnim in grasimi si confera imunitate la infectii. In cazul in care grasimile sunt in cantitatea prea mare poate aparea slabirea imunitatii. Arderea grasimilor confera cainelor de 2-3 ori mai multa energie decat orice alta sura sa alimente. Grasimile au in rol pozitiv si in functionarea sistemului nervos central si in sistemele endocrine. Grasimea de sub piele reduce transferul de caldura si cainii fac mai usor fata variatiilor de temperatura

 

.

 


   CARBOHIDRATII: sunt importanti si ei pentru sanatatea cainilor. Glucidele contin carbon, hidrogen, oxigen. Hidratii de carbon ii regasim in foarte multe alimente pentru catei. Glucidele sunt folosite de organism pentru sinteza de proteine, acizi grasi si alti compusi necesari organismului. In tractul gastro-intestinal monozaharidele sunt absorbite de la intestinul subtire in sange prin intermediul glucidelor. Cele mai multe dintre aceste substante intra in ficat si muschi si este esentiala peentru glicocen. Daca este necesar, glicocenul se descompune din nou in compusi simpli ji patrunde in celule si tesuturi. In cazul in care in organismul cainelui se intalnesc glucide acesta va avea nevoie de mai putine proteine si grasimi. In timpul sarcinii organismul catelei este foarte sensibil la schimbarile numarului de glucide. O multime de glucide sunt continute de lapte. Celuloza, care este tot un glucid o intalnim in substantele de origine vegetala(legume, produse cereale). Celuloza asigura surplusul de vitamina B in intestine. Fibrele sunt o modalitate buna pentru a preveni constipatia.

 

 


   APA: joaca un rol foarte important in viata femelii ce poarta sarcina deoarece ajuta la santatea placentei si lichidului amniotic. Apa este foarte importanta in schimbul de substante intre mama si fetus. Interesant este faptul ca tesutul unui nou nascut contine 82% apa iar animalele gravide  contin 55-65% apa. Din cauza varsaturilor frecvente sau diareei organismul pierde apa iar aceasta poate fi vindecata de consumul abundent de apa. Excesul de consum de fluid duce, insa si la elminirea a foarte multe minerale din organism, care este un fenomen extreme de negativ.

 


   SUBSTANTE MINERALE. Se pare ca organismul nu poate functiona in mod normal fara minerale, care in timpul sarcinii ajuta la dezvoltarea corecta a fatului. Substantele minerale sunt o parte din celule, tesuturi, hormoni, enzime si proteine care sunt o parte integranta a scheletului. Substantele minerale sunt impartite in macro si micronutrienti. Macronutrientii sunt substantele care se afla in marea parte a corpului, acestea incluzand sodiu, calciu, fosfor si alte substante continute in cantitati foarte mici : magneziu, fier, cobalt, mangan, cupru, iod, etc.

 

 


   FOSFOR SI CALCIU:  sunt parte a sistemului osos si ajuta la hormonii mamei si la cursul de dezvoltare al fatului. Asigura imunitatea la diferite boli infectioase. Lispa de calciu si fosfor duce la slabirea intregului schelet si este insotit de fragilitatea oaselor, caderii dintilor iar smaltul isi schimba culoarea. In cazurile severe poate aparea cataracta si convulsiile. Necesitatea de calciu pe timpul sarcinii va creste de 3-4 ori decat in situatiile normale. Calciul este strans legat de fosfor si de vitamina A. Cainii cu deficit de calciu nasc puii slabi si predispusi la diferite boli infectioase.

 


   SODIU SI CLOR: se gasesc in general in fluidele extracelulare si in numar mic in celulele din tesuturi. Ele se gasesc in corp sub forma de compusi: clorura de sodiu. Lipsa sarii duce la slabiciunea musculara si pierderea apetitului, slabirea pulsului. Pot aparea si problem in digestie. In cazul execeului de sare apar activitatea cardiovasculara marita, agravarea functiilor renale. Clorura de sodiu este continuta in carne, peste, lapte, cereale, legume.
Dupa cum s-a mentionat, un mare efect asupra metabolismului catelelor gravid au si:
- magneziul care este implicat in sanatatea oaselor si a dintilor, in productia de proteine si alte substante esentiale.
- fierul care este implicat in procesul formarii sangelui. Lipsa de fier duce la nasterea puilor foarte slabiti.
- vitaminele sunt catalizatori biologic active care fac parte din diferite enzime si sunt strans legate de hormoni.
In timpul sarcinii, nevoia de vitamane este mai crescuta de 2-3 ori decat de obicei. Acest lucru se observa mai ales primavara, atunci cand pofta de mancare este mai mare. Femela gravida trebuie sa primeasca foarte multe vitamine prin hrana. Vitaminele ajuta la schimbul de substante benefice din timpul sarcinii si la dezvoltarea fatului. Vitaminele A, B, C, E au o importanta deosebita in timpul sarcinii. Multe dintre vitamine cateaua si le procura din alimente si nu numai. Unele dintre ele sunt dezvoltate de organism. De exemplu vitamina A se afla in ficat si vitamina E in stratul subcutanat. Inca de la inceputul nasterii incepe schimbul de vitamine dintre mama si fat.

   NASTEREA

Nasterea apare dupa o perioada de timp in care mama isi poarta puii in pantec.
Partile nasterii precum si pregatirea pentru ea

Nasterile la caini, de regula, nu sunt asteptate. De regula exista unele semne care pot fi interpretate ca declansarea nasterii:
- abdomenul
- refuzul de a manca
- pregatirea unui “cuib”, schimbarea deasa a locurilor
In plus, se mai observa si urmatoarele fenomene:
- organele genitale externa se umfla iar mucusul iese in evident
- dimensiunea sfarcurilor si a glandelor mamare creste.

La primele semne ca nasterea ar putea aparea trebuie sa va pregatiti si sa aveti la indemana apa calda, sapun, pt a spala animalul in afara organelor genitale, abdomenul, perineul, coapsele. Dupa aceasta el trebuie clatit si uscat. Este recomandat a avea la indemana un bandaj gros. Cateaua nu trebuie sa stea in preajma unor surse de incalzire. Locul nasterii trebuie sa fie prevazut cu un asternut curat. Ar trebui sa se pregateasca pentru nastere si un set de tifon curat, servetele din panza, tinctura de iod si foarfece. De obicei nasterile au loc fara complicatii grave si se pot desfasura fara supravegherea dumneavoastra dar e bine sa fiti pregatiti.
Uneori contractiile uterului catelei devin neregulate si acest lucru este normal, de aceea nu trebuie sa va speriati. In cazul unei nasteri premature trebuie sa fiti pregatiti sa faceti puiutilor chiar si respiratie artificiala.

La caini, reflexul nasterii este involuntar. De aceea trebuie sa va limitati in a prelua puii nou-nascuti insa nu interveniti cu nimic pentru a ajuta mama.
Primirea nou-nascutului se face dupa cum urmeaza: imediat dupa nastere aveti grija ca gura ji nasul micutului sa fie libere pentru a nu aparea diferite complicatii cum ar fi sufocarea acestuia. Cordonul ombilical trebuie taiat, iar apoi puteti sa il ajutati sa ajunga la mameloanele mamei pentru a incepe sa se hraneasca. Daca mama inca nu alapteaza, atunci puteti incerca dumneavoastra sa il hraniti cu biberonul. Puiul trebuie mutat intr-un loc cald, de preferat langa mama sa care constituie sursa lor de energie.

   INGRIJIREA PUILOR IN PRIMELE ZILE DUPA NASTERE:

In primele zile dupa nastere catelusii au nevoie de o atentie deosebita. Acest lucru se datoreaza faptului ca este foarte predispus la diferite boli. Cainele trebuie neaparat ferit de frig deoarece poate raci foarte repede. Este foarte necesara, de asemenea, mentinerea locului curat pentru a evita diferitele infectii. Schimbati regulat asternutul si stergeti sfarcurile mamei cu o solutie de permanganate de potasiu, curatati locul de fecale.

   1-2 SAPTAMANI DUPA NASTERE

- Cainii au fost curatati de sange si de mucoase.
- masurati regulat temperatura puilor
- dupa nastere nu fortati cateaua sa se plimbe mult timp deoarece instinctul matern este foarte dezvoltat si catelelor le este frica sa isi lase puii singuri chiar si pentru putin timp.
- dupa 2-3 saptamani incercati sa faceti micutii puiuti sa se plimbe mai mult.



Organismul noilor-nascuti este in continua dezvoltare iar organele se formeaza si ele. Hrana catelusului este singura lui sursa de asigurare a tuturor substantelor necesare. In primele zile laptele matern este singurul care asigura functionarea normala a organismului puiului.
In primele zile puii dorm foarte mult. Daca acestia se trezesc atunci le este foame.

La 14 zile puilor li se vor deschide ochii. Dupa aceasta mesele vor deveni mai dese si va trebui sa fie hraniti si suplimentar deoarece  laptele matern nu mai face fata.
Puii vor incepe sa se hraneasca de pana la 5-6 ori pe zi. Puteti hrani puii cu lapte cu temperatura de 38-39 de grade Celsius cu un biberon. Dupa 13-15 zile dupa ce au deschis ochii puii trebuiesc incurajati sa manance din farfurii. Ei trebuie sa manance produse alimentare. Puteti hrani catelusii cu terci din ovaz, lapte cu gris, lapte cu paine alba, carne tocata, branza. Doza zilnica de lapte trebuie micsorata. La unii pui si la unele specii le este taiata coada la aceasta varsta. Acest lucru trebuie efectuat numai in conditii sterile si de catre medicul veterinar. Pentru a evita ca puii sa zgarie si sa raneasca sfarcurile mamei gherutele lor trebuiesc uneori taiate cu grija. Dupa varsta de 40-45 de zile puii pot fi separate de mama lor.

 

S-ar putea sa te intereseze!

  • Cresterea Puilor Caracteristici
  • Cresterea Puilor - Hranirea
  • Cresterea Puilor - Sfaturi
  • Sanatatea Viitoarei Mame
  • Puii de vanzare